Alice van PeschCounseling & Coaching

Werkwijze

Counselling

In het contact met jou maak ik gebruik van counselling en/of coaching. Een korte uitleg: bij counselling gaan we ervan uit dat de oplossing in jezelf zit. Het is een laagdrempelige manier van psychosociale hulpverlening die voornamelijk wordt toegepast bij cliënten met een gezonde emotionele basis. (dat wil zeggen dat er geen psychische ziektebeelden aan de orde zijn). Door actief te luisteren kan de counsellor zich inleven in de belevingswereld van de cliënt en wordt de gelegenheid geboden alle aanwezige gevoelens te onderzoeken. De counsellor helpt je om de situatie van verschillende invalshoeken te bekijken zodat er een ander licht op kan gaan schijnen. Counselling is non-directief wat betekent dat de counsellor je niet stuurt maar enkel aanspoort bij het maken van keuzes. Zij/hij zal je aanmoedigen en oordeelt of veroordeelt niet. Door de ontstane veranderingen in je gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedrag krijg je weer grip op de situatie en je omgeving en kunnen er nieuwe inzichten ontstaan. De praktijk wijst uit dat er op korte termijn resultaten worden geboekt die ook op de lange termijn hun uitwerking blijven behouden.

Bekijk ter aanvulling even de animatiefilm via deze link  https://vimeo.com/261153084 

N.b. Deze relatief nieuwe vorm van hulpverlening is sterk in opkomst. De behoefte aan persoonlijke begeleiding die uitgaat van iemands eigen kracht bij het vinden van oplossingen, groeit sterk.

Coaching

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding die meer praktisch en oplossingsgericht is en vaak is er sprake van een kort traject. Het kan gaan om een ingrijpende keuze, maar ook om een kleine verandering die je in je leven wilt bewerkstelligen. Net als bij counseling wordt ook bij coaching uitgegaan van jou eigen unieke talenten en mogelijkheden. Coaching en counselling gaan vaak samen, ze liggen in elkaars verlengde.